0
logo

In dit artikel:

    Sofie Bosma
    Sofie Bosma
    Ik ben Sofie Bosma en werk op de Marketing afdeling bij Licentie2GO.
    lees meer ⟶

    Welke soorten computervirussen zijn er hoe beveilig je je daartegen?


    Bij een computervirus denk je vaak meteen aan een stukje ongewenste software dat zich in jouw computer kan nestelen. Moderne beveiligingsoplossingen richten zich echter op totaalbeveiliging. Er wordt voorkomen dat virussen op je computer gedownload kunnen worden. Wanneer dit onverhoopt toch gebeurt, neutraliseren deze programma’s het virus meteen. Maar computervirussen zijn niet meer het enige gevaar dat op de loer ligt. Er zijn nog veel meer dreigingen, zoals:

    1. Identiteitsfraude
    2. Ransomware
    3. Phishing
    4. CEO fraude

    1. Identiteitsfraude

    Criminelen stelen een digitale kopie van jouw ID-kaart of paspoort om daarmee digitaal fraude te plegen. Met jouw persoonlijke gegevens kunnen ze onder andere leningen afsluiten of producten kopen, met alle gevolgen van dien. Veel slachtoffers lopen zowel financiële als emotionele schade op door identiteitsfraude.

    2. Ransomware

    Dit soort computervirus vergrendelt de harde schijf (encryptie) van alle apparaten in het netwerk. Daardoor worden alle bestanden op die harde schijf ontoegankelijk gemaakt. Soms worden de bestanden ook (op afstand) gestolen en gekopieerd naar een externe locatie. Tegen betaling wordt de vergrendeling ongedaan gemaakt en kun jij weer bij je bestanden. Het losgeld (‘ransom’) dat geëist wordt, is vaak een percentage van de jaaromzet. Criminelen maken gebruik van zeer geavanceerde technieken en verdienen met dit type virus miljoenen euro’s.

    3. Phishing (nepmails en valse websites)

    Via phishing proberen criminelen vertrouwelijke (bank)gegevens van jou te stelen. Vaak gaat het om financiële gegevens. Denk bijvoorbeeld aan de gegevens waarmee je internetbankiert, Paypal gebruikt of aan creditcards die op jouw naam staan. Met die gegevens worden vervolgens aankopen gedaan die jij moet gaan betalen. Phishing gebeurt vaak via valse e-mails of via nagemaakte websites. Een goede virusscanner herkent die nagemaakte e-mails en website en blokkeert ze, zodat jouw gegevens niet gestolen kunnen worden.

    4. CEO fraude

    In het bedrijfsleven wordt met grote regelmaat gebruik gemaakt van CEO-fraude. Dit is een specifieke vorm van phishing, die gericht is op leidinggevenden en die bedoeld is om gevoelige gegevens of geld van een bedrijf buit te maken. Vaak start het met een e-mail die afkomstig lijkt te zijn van een collega of andere leidinggevende met daarin een verzoek om informatie of geld. Als hieraan gehoor wordt gegeven, wordt het geld bijna altijd direct overgemaakt naar een criminele organisatie in plaats van naar een legitiem bedrijfsdoel.

    Tips om jouw apparaten gratis te beveiligen tegen computervirussen


    1. Gebruik een VPN

    Maak het hackers zo moeilijk mogelijk en gebruik een VPN om je verbinding te beveiligen. Ook wanneer die verbinding veilig is, zorg je voor sterke wachtwoorden. Het hacken van een sterk wachtwoord is namelijk onmogelijk of duurt honderden jaren.

    2. Gebruik een wachtwoordmanager

    Een eenvoudig wachtwoord is te kraken in enkele seconden. Met een wachtwoordmanager zorg je ervoor dat je overal een ander wachtwoord gebruikt.

    3. Gebruik gratis dark web monitoring

    Soms kan er toch iets fout gaan. Een webshop waar je iets hebt gekocht wordt bijvoorbeeld gehackt, waardoor jouw gegevens niet meer veilig zijn. Zorg dat je zo snel mogelijk op de hoogte bent van die inbraak, door gebruik te maken van een pakket dat dark web monitoring bevat. Ga naar de gratis site haveibeenpwned.com of kies voor een beveiligingspakket met dark web monitoring (bijv. Norton 360).

    4. Beveilig al je apparaten in je thuisnetwerk

    Naast alle bovenstaande punten, zorg je er natuurlijk voor dat je alle apparaten in jouw thuisnetwerk beveiligt. Elk apparaat moet voorzien zijn van een goede virusscanner. Doordat de virusscanner regelmatig jouw apparaten controleert, maken virussen geen kans.

    Bescherm jezelf tegen computervirussen en fraude

    Een van de belangrijkste tips die we kunnen geven: wees verstandig en denk na bij wat je online doet en welke gegevens je deelt. Zorg dat je in geval van nood altijd terug kunt en maak daarom goede back-ups, ook van de bestanden in cloudopslaglocaties. Beveilig jezelf daarbij tegen dreigingen door middel van een goede virusscanner. Volg deze tips op en zorg ervoor dat je geen slachtoffer van digitale criminaliteit wordt.


    Laat een reactie achter

    Log in of register om te bekijken