Dit artikel gaat over fotobewerking. Zoek je een fotomanager voor het beheren van foto's en het uitvoeren van eenvoudige aanpassingen? Kijk dan eens naar onze vergelijking van de meest populaire fotomanagers: Lightroom vs Aftershot.

Foto's bewerken: Adobe Photoshop CC & Corel Paintshop PRO 2022 vergeleken

Veel overeenkomsten en een paar verschillen.

Adobe Photoshop CC en Corel Paintshop Pro 2022, het zijn alle twee uitmuntende programma’s voor wie het bewerken van foto’s naar een hoger niveau wil tillen. De programma’s hebben erg veel overeenkomsten. Maar er zijn ook verschillen. Op deze pagina zetten we de belangrijkste overeenkomsten en verschillen op een rijtje.

Met deze informatie hopen we je te kunnen helpen de juiste keus te maken. Een foute keus is er eigenlijk niet, maar er is vast 1 van de 2 programma’s die beter bij je past. We gaan niet te uitvoerig in op alle overeenkomsten en verschillen maar een paar belangrijke punten kaarten we wel even aan.

Licentiestructuur Adobe Photography Plan Adobe Paintshop PRO Ultimate
Licentietype jaarabonnement Eenmalige aankoop
Prijsklasse Premium
(door het abonnement)
Betaalbaar
(door eenmalige aankoop)
Aantal installaties 2 computers 1 computer
Software updates inbegrepen
Cloud service
Ook voor Android en iPhone
Support voor nieuwe camera’s inbegrepen *
Aankoopmogelijkheid Photography plan
Combinatie Photoshop + Lightroom.
Paintshop PRO Ultimate
Combinatie Aftershot & Paintshop PRO.
Stand-alone
Alleen de fotobewerkingssoftware.
 

* Corel werkt met vaste versies. Dat betekent dat je goed moet controleren of jouw camera ondersteunt wordt. Is dat nu zo, dan blijft dat zo! Echter, koop je een nieuwe camera dan is het niet gegarandeerd dat die camera met Corel AfterShot 3 gaat werken. Corel zal daarvoor de software moeten updaten zodat ook de nieuwste camera's ondersteund worden. Maar of dat wel gebeurt (en wanneer dat gebeurt) en of jouw nieuwe camera daarbij zit valt niet te voorspellen. Er is kans dat je dan de nieuwste versie van Corel Aftershot moeten aankopen en dan importeer je simpel alle bestaande foto’s, albums en instellingen naar Corel Aftershot 4 (zodra die versie beschikbaar is).

De verschillen – Welk programma past het beste bij je? 

De verschillen tussen Adobe Photoshop CC en Corel Paintshop Pro 2022 zijn vrij klein. De programma’s zien er ten opzichte van elkaar verschillend uit maar de meeste functionaliteiten zijn in beide versies op een vergelijkbare manier aanwezig. De kleine verschillen als de fotobeheerder en kant en klare effecten in Corel Paintshop Pro 2022 zijn interessant maar daar zet Adobe Photoshop CC weer meer tekst mogelijkheden en Cloud-service tegenover. Het is aan jou om te bepalen wat je het belangrijkste vindt.

Beide programma’s komen in meerdere talen zoals bv Nederlands, Engels, Duits en Frans.

Het kostenplaatje. 

Bij Adobe betaal je jaarlijks voor je software. Maar daar krijg je ook een hele hoop voor terug. Met Paintshop Pro 2022 kan het zelfs zo zijn dat je opnieuw moet aankopen als je een nieuwe camera koopt.  

Valt er te besparen op de prijs? Jazeker, koop Lightroom en Photoshop van Adobe in 1 licentie via het Photography Plan. Daarmee bespaar je aanzienlijk op de kosten. Wil je Corel Paintshop Pro 2022 en Corel AfterShot Pro 3 samen kopen om meer bewerkingsmogelijkheden te hebben dan bestaat daar de bundel PaintShop PRO Ultimate voor. Deze uitgebreide bundel bevat niet alleen Corel Paintshop Pro 2022 en Corel AfterShot Pro 3  maar ook andere grafische pareltjes als GRFX Studio, PhotoMirage Express en Painter Essentials. Wel moet gezegd worden dat Corel per definitie al wat goedkoper is door zijn eenmalige aankoop*.