Fotomanagers: Adobe Lightroom vs. Corel Aftershot Pro 3. Welke is de beste?

Je gebruikt een fotomanager voor de organisatie van je foto's, voor het ontdekken van foto's die je kwijt was, om tijdlijnen en personen te herkennen, foto's op locatie te zoeken en nog veel meer! Kortom; het schept orde in de chaos. Het brengt foto's bij elkaar en het maakt je digitale leven nóg mooier, inzichtelijker en het brengt herinneringen weer tot leven! We focussen ons op de 2 grootste: Adobe Lightroom en Corel Aftershot Pro 3. Het zijn alle twee volwaardige foto-beheerders en bewerkers. Beide programma’s zorgen ervoor dat je beter inzicht krijgt in al je foto's. Je verzamelt foto's van je mobiele apparaten, je professionele camera en bijv. foto's op je NAS. Je werkt met de RAW foto's om ze naar een nóg hogere kwaliteit te brengen!

Om de keuze voor jou iets makkelijker te maken zijn we ons gaan verdiepen in beide programma’s. Een fotomanager is niet bedoeld om enorm zware bewerkingen uit te voeren, maar combineren kan natuurlijk perfect. Zoek je een ook bewerkingsprogramma? Ook die hebben we voor je onderzocht: Welke bewerkingssoftware is de beste? 

Ontdek meer foto's, maak albums, sorteren en beheren

Adobe Lightroom CC en Corel Aftershot Pro 3 zijn alle twee ontwikkeld om daarmee je foto’s te kunnen beheren. Dat doen ze alle twee op min of meer dezelfde manier. Je kunt foto’s beoordelen door middel van het geven van sterren, je kunt informatie toevoegen en de foto’s op verschillende manieren rangschikken.

Er zijn meerdere mogelijkheden om te zorgen dat je snel de juiste foto’s weer terugvindt. Lightroom CC heeft ook de optie tot gezichtsherkenning, Aftershot Pro 3 heeft dit niet. Juist door tools als Lightroom of Aftershot te gebruiken beheer je al je foto's in 1 programma: de foto's van je (compact) camera, die van je mobiel, je vakantiefoto's etc. Al je werk op 1 plek geeft rust en de programma's zorgen voor het overzicht. 


Het verschil tussen beide programma’s is dat je in Lightroom CC eerst foto’s toevoegt aan een album voordat je met bewerken kunt beginnen terwijl je in Aftershot Pro 3 simpelweg een map met foto’s opzoekt en dan meteen aan de slag kunt met bewerken: het is niet een kwestie van goed of fout. Vaak zul je toch een album (zo heet het in Lightroom CC) of een catalogus (zo heet het in AfterShot Pro 3) maken om je selecties in op te slaan.

Foto's upgraden, met slechts een paar klikken

Ook hierin hebben de programma’s veelal dezelfde mogelijkheden. Beide programma’s bieden de mogelijkheid om foto’s lichter te maken, kleuren aan te passen, verscherpen, vlekjes wegpoetsen of rode ogen aanpassen. Voor beide programma's bestaan verschillende presets, waarbij Aftershot hiervoor een centraal preset-center heeft, daarmee pas je in 1 klik een optimalisatie op je foto toe.

Aftershot Pro 3 biedt de mogelijkheid om aanpassingslagen te gebruiken, Lightroom heeft dit niet.

Lightroom CC en Aftershot Pro 3 verschillen wel wat betreft het bijhouden van de bewerkingen die je doet. Daar waar Aftershot Pro 3 een complete historie bijhoudt van alle bewerkingen die je doet sla je bij Lightroom CC af en toe een versie op zodat je meerdere versies van 1 bewerkte foto hebt.


Bewerkingen worden nooit meteen toegepast op een foto. Je bewerkt de foto’s en de bewerkingen worden pas toegepast tot je de foto exporteert. ‘Non destructive editing’ noemen ze dat in deftig Engels. Beide programma’s maken hier gebruik van. Ook is het mogelijk de bewerkingen die je op 1 foto hebt gedaan in 1 keer toe te passen op meerdere andere foto’s.

Het is in alle twee programma’s mogelijk de foto te openen in een ander programma, echter is dat bij Lightroom CC beperkt tot Photoshop. In Aftershot Pro 3 kun je zelf kiezen in welk programma je de foto wil openen.

En dan nu de grote verschillen tussen de 2 programma’s.

Het zijn er maar een paar maar ze kunnen voor jou de doorslag geven in welke keuze je moet maken. Bijvoorbeeld; wil je het programma eenmalig kopen of toch een jaarabonnement met updates afsluiten?

  • Corel Aftershot Pro 3 is een eenmalige aanschaf. Je zit dus niet vast aan een abonnement. Mocht er een nieuwe versie uitkomen dan zul je die opnieuw aan moeten schaffen.
  • Adobe Lightroom CC is een abonnementsversie. Je betaalt 1 bedrag per jaar en bent dan verzekerd van regelmatige updates en verbeteringen.

In the Cloud

Adobe Lightroom CC is helemaal gericht op werken ‘in the cloud’. En dat is erg handig! Het is daardoor heel makkelijk om een album te delen met anderen. Die kunnen dan het hele album bekijken en er een reactie bijzetten. Je bepaalt zelf wat iemand allemaal mag doen in zo’n album. Het is zelfs mogelijk om anderen toestemming te geven om bijdragen te leveren. Met anderen een album samenstellen is op die manier leuk en makkelijk.

Ondersteuning voor camera's en bestanden

Om met de allerhoogste kwaliteit foto's te werken wil je zeker weten dat je camera ondersteunt wordt. Zorg ervoor dat je camera de bestanden opslaat en Lightroom of Atershot zal je RAW-foto's verwerken. Hiermee heb je optimale kwaliteit en maximale bewerkingsmogelijkheden. Het is absoluut noodzakelijk om te controleren of je camera in de lijst met ondersteunde camera's voor Lightroom of de ondersteunde camera's voor Aftershot staat.

Beide programma's ondersteunen een reeks aan bestandsformaten. Heb je specifieke bestanden of formaten die je wilt gebruiken, controleer dan voor de aankoop even of het bestandsformaat ondersteund wordt


Aftershot plugins

Synchronisatie met je mobiel en andere apparaten

Omdat je je foto’s en albums op kunt slaan in de cloud zijn die foto’s via Lightroom ook beschikbaar op al je andere apparaten. Ook voor je mobiel en tablet bestaat een versie van Lightroom CC zodat je overal en met ieder apparaat je foto’s kunt organiseren en bewerken. Echt alles op 1 plek dus!
Corel Aftershot Pro 3 biedt die mogelijkheid niet en is alleen beschikbaar voor Windows, Macintosh en Linux.

Plugins

In Corel Aftershot Pro 3 kun je plugins installeren waarmee je meer mogelijkheden krijgt om je foto te bewerken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld ook tekst toevoegen aan een foto. Adobe Lightroom CC heeft die mogelijkheid niet. Ook kun je image-presets downloaden waarmee je je foto leuke effecten kunt geven zonder dat je daar uren mee bezig bent. De meeste van deze image-presets zijn echter niet gratis.

Talen

Adobe Lightroom CC is beschikbaar in heel veel talen. Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans… teveel om op te noemen.
Corel Aftershot Pro 3 is alleen beschikbaar in Engels, Duits en Japans. Wil je écht dat het programma Nederlandse menu’s heeft, kies dan voor Adobe Lightroom CC.Heb je een krachtige computer / laptop? Dan zijn beide programma’s prima. Echter, is je laptop of PC al wat ouder of toch iets minder krachtig? Dan adviseren we eerder om te kiezen voor Corel Aftershot Pro 3 dan voor Adobe Lightroom CC. Wat wel opvalt is dat Corel Aftershot Pro 3 sneller reageert op bewerkingen. Adobe Lightroom CC is wat langzamer. Maar heel storend is dit niet.

De samenvatting - Lightroom vs. Aftershot

Er zijn functionele verschillen waarbij Corel het wint van Adobe, maar ook andersom. Welke functies vind jij belangrijk? Hieronder nog even de samenvatting. Kijk vooral ook verder. Vaak begin je met Aftershot of Lightroom en wil je daarna wel wat meer. Waarom dan niet gelijk de fotomanager aanschaffen i.c.m. een bewerkingsprogramma? Deze combinatiekorting staat vermeld in de 2e tabel.

Functionaliteit Adobe Lightroom Corel Aftershot
Extra plugins (software uitbreidingen) beschikbaar?
Geschikt voor oudere & tragere computers
Geschikt voor de hoogste kwaliteit, RAW, foto's
Ontdek al je foto’s, schep orde in de chaos
Foto’s bewerken
Ondersteunt hoge kwaliteit ruw materiaal van iOS (HEIF/HEIC)
Gezichtsherkenning
Support voor nieuwe camera’s inbegrepen *
Synchronisatie met je mobiel / tablet
Koppeling naar externe software
Alleen Adobe Photoshop

Ongelimiteerd applicaties koppelen
 

Het kostenplaatje.

Bij Adobe betaal je jaarlijks voor je software. Maar daar krijg je ook een hele hoop voor terug. Met Aftershot kan het zelfs zo zijn dat je opnieuw moet aankopen als je een nieuwe camera koopt.

Valt er te besparen op de prijs? Jazeker, koop Lightroom en Photoshop van Adobe in 1 licentie via het photography plan. Daarmee bespaar je aanzienlijk op de kosten. Wil je Corel Aftershot en Paintshop PRO samen kopen om meer bewerkingsmogelijkheden te hebben dan bestaat er helaas geen bundel. Wel moet gezegd worden dat Corel per definitie al wat goedkoper is door zijn eenmalige aankoop*.

Licentiestructuur Adobe Lightroom Corel Aftershot
Licentietype Jaarabonnement
Ieder jaar moet je opnieuw verlengen.
Eenmalige aanschaf
1 keer betalen.
Aantal installaties 2 computers
Mobiele apparaten altijd inbegrepen
1 computer
Geen support voor mobiel/tablet
Software updates inbegrepen
Support voor nieuwe camera’s inbegrepen *
Beschikbaar (met korting) in bewerkingsbundel Adobe Photography plan
Lightroom & Photoshop
Corel Paintshop PRO Ultimate
Aftershot & Paintshop PRO
 


* Corel werkt met vaste versies. Dat betekent dat je goed moet controleren of jouw camera ondersteunt wordt. Is dat nu zo, dan blijft dat zo! Echter, koop je een nieuwe camera dan is het niet gegarandeerd dat die camera met Corel AfterShot 3 gaat werken. Corel zal daarvoor de software moeten updaten zodat ook de nieuwste camera's ondersteund worden. Maar of dat wel gebeurt (en wanneer dat gebeurt) en of jouw nieuwe camera daarbij zit valt niet te voorspellen. Er is kans dat je dan de nieuwste versie van Corel Aftershot moeten aankopen en dan importeer je simpel alle bestaande foto’s en albums naar Corel Aftershot 4 (zodra die versie beschikbaar is).