Fotomanagers: Adobe Lightroom vs. Corel Aftershot Pro 3. Welke is de beste?

Je gebruikt een fotomanager voor de organisatie van je foto's, voor het ontdekken van foto's die je kwijt was, om tijdlijnen en personen te herkennen, foto's op locatie te zoeken en nog veel meer! Kortom; het schept orde in de chaos. Het brengt foto's bij elkaar en het maakt je digitale leven nóg mooier, inzichtelijker en het brengt herinneringen weer tot leven! We focussen ons op de 2 grootste: Adobe Lightroom en Corel Aftershot Pro 3. Het zijn alle twee volwaardige foto-beheerders en bewerkers. Beide programma’s zorgen ervoor dat je beter inzicht krijgt in al je foto's. Je verzamelt foto's van je mobiele apparaten, je professionele camera en bijv. foto's op je NAS. Je werkt met de RAW foto's om ze naar een nóg hogere kwaliteit te brengen!

Om de keuze voor jou iets makkelijker te maken zijn we ons gaan verdiepen in beide programma’s. Een fotomanager is niet bedoeld om enorm zware bewerkingen uit te voeren, maar combineren kan natuurlijk perfect. Zoek je een ook bewerkingsprogramma? Ook die hebben we voor je onderzocht: Welke bewerkingssoftware is de beste? 

Ontdek meer foto's, maak albums, sorteren en beheren

Adobe Lightroom CC en Corel Aftershot Pro 3 zijn alle twee ontwikkeld om daarmee je foto’s te kunnen beheren. Dat doen ze alle twee op min of meer dezelfde manier. Je kunt foto’s beoordelen door middel van het geven van sterren, je kunt informatie toevoegen en de foto’s op verschillende manieren rangschikken.

Er zijn meerdere mogelijkheden om te zorgen dat je snel de juiste foto’s weer terugvindt. Lightroom CC heeft ook de optie tot gezichtsherkenning, Aftershot Pro 3 heeft dit niet. Juist door tools als Lightroom of Aftershot te gebruiken beheer je al je foto's in 1 programma: de foto's van je (compact) camera, die van je mobiel, je vakantiefoto's etc. Al je werk op 1 plek geeft rust en de programma's zorgen voor het overzicht. 

De samenvatting - Lightroom vs. Aftershot

Er zijn functionele verschillen waarbij Corel het wint van Adobe, maar ook andersom. Welke functies vind jij belangrijk? Hieronder nog even de samenvatting. Kijk vooral ook verder. Vaak begin je met Aftershot of Lightroom en wil je daarna wel wat meer. Waarom dan niet gelijk de fotomanager aanschaffen i.c.m. een bewerkingsprogramma? Deze combinatiekorting staat vermeld in de 2e tabel.

Functionaliteit Adobe Lightroom Corel Aftershot
Extra plugins (software uitbreidingen) beschikbaar?
Geschikt voor oudere & tragere computers
Geschikt voor de hoogste kwaliteit, RAW, foto's
Ontdek al je foto’s, schep orde in de chaos
Foto’s bewerken
Ondersteunt hoge kwaliteit ruw materiaal van iOS (HEIF/HEIC)
Gezichtsherkenning
Support voor nieuwe camera’s inbegrepen *
Synchronisatie met je mobiel / tablet
Koppeling naar externe software
Alleen Adobe Photoshop

Ongelimiteerd applicaties koppelen
 

* Corel werkt met vaste versies. Dat betekent dat je goed moet controleren of jouw camera ondersteunt wordt. Is dat nu zo, dan blijft dat zo! Echter, koop je een nieuwe camera dan is het niet gegarandeerd dat die camera met Corel AfterShot 3 gaat werken. Corel zal daarvoor de software moeten updaten zodat ook de nieuwste camera's ondersteund worden. Maar of dat wel gebeurt (en wanneer dat gebeurt) en of jouw nieuwe camera daarbij zit valt niet te voorspellen. Er is kans dat je dan de nieuwste versie van Corel Aftershot moeten aankopen en dan importeer je simpel alle bestaande foto’s en albums naar Corel Aftershot 4 (zodra die versie beschikbaar is).

Het kostenplaatje.

Bij Adobe betaal je jaarlijks voor je software. Maar daar krijg je ook een hele hoop voor terug. Met Aftershot kan het zelfs zo zijn dat je opnieuw moet aankopen als je een nieuwe camera koopt.

Valt er te besparen op de prijs? Jazeker, koop Lightroom en Photoshop van Adobe in 1 licentie via het Photography Plan. Daarmee bespaar je aanzienlijk op de kosten. Wil je Corel Aftershot en Paintshop PRO samen kopen om meer bewerkingsmogelijkheden te hebben dan bestaat er helaas geen bundel. Wel moet gezegd worden dat Corel per definitie al wat goedkoper is door zijn eenmalige aankoop*.

Licentiestructuur Adobe Lightroom Corel Aftershot
Licentietype Jaarabonnement
Ieder jaar moet je opnieuw verlengen.
Eenmalige aanschaf
1 keer betalen.
Aantal installaties 2 computers
Mobiele apparaten altijd inbegrepen
1 computer
Geen support voor mobiel/tablet
Software updates inbegrepen
Support voor nieuwe camera’s inbegrepen *
Beschikbaar (met korting) in bewerkingsbundel Adobe Photography plan
Lightroom & Photoshop
Corel Paintshop PRO Ultimate
Aftershot & Paintshop PRO