Hoe maak je een goede back-up?

Een eigenlijk zo logische vraag: hoe maak je een goede back-up? En wat is het verschil tussen een kopie van je bestanden maken en een betrouwbare back-up hebben? We leggen het graag aan je uit... In 5 simpele stappen kun je - met de juiste software - een betrouwbare back-up inregelen. Er zijn veel verschillende softwarepakketten beschikbaar die je kunnen helpen om een back-up te maken. Het is belangrijk om aan de basisprincipes te voldoen zodat je zeker weet dat je data veilig is.

Zo maak je een goede backup

De 5 basisprincipes voor een goede backup zijn:

  1. Zorg ervoor dat je back-up veilig opgeslagen wordt. Zonder dat iemand anders er fysiek of digitaal bij kan.
  2. Bescherm je back-ups tegen virussen en ransomware.
  3. Zorg voor een melding wanneer een geplande back-up mislukt of met fouten wordt gestopt.
  4. Zorg voor versiegeschiedenis
  5. Implementeer een passend schema

Onze specialisten regelen het graag voor je. Wij zorgen zorgen ervoor dat je data veilig is. Voor consumenten, én voor ondernemers! Niet alleen de software zelf, maar ook het inrichten van de back-up (want goede software maakt niet automatisch goede back-ups). De allerbeste Acronis back-up software koop je hier: Acronis Cyber Protect Home Office double back-up. De 5 basisprincipes voor een goede back-up pas je toe via de software van Acronis.

Hoe maak je een backup


1. Zorg ervoor dat je back-up veilig opgeslagen wordt. Zonder dat iemand anders er fysiek of digitaal bij kan.

Een simpele kopie van je bestanden IS GEEN BACKUP. Cloud opslagdiensten zoals Onedrive / Google Drive / iCloud en anderen zijn geen back-up. Een goede back-up is beveiligd met dezelfde beveiligingsmaatregelen als je originele data. Diensten om bestanden te synchroniseren (zoals voorgenoemde cloudopslaglocaties) zijn daarom geen back-up; je kunt simpelweg niet terug in de tijd om verloren bestanden terug te halen. En nog iets; ransomware kan ook de bestanden op je cloud storage encrypten.

Beveiliging op je back-up betekent: afgegrendeld van je normale systeem. Beveiligd met een wachtwoord. In een bestandsformaat dat de integriteit van de originele data garandeert.

Hoe maak je een goede backup
Hoe maak je een goede backup

2. Bescherm je back-ups tegen virussen en ransomware. En zorg ervoor dat je altijd bij je back-up kunt als je hem nodig hebt.

Ransomware versleutelt tegenwoordig vaak eerst de back-ups voordat ze de originele bestanden aanvallen. Ransomware zorgt ervoor dat je met niets achterblijft, geen originele bestanden en ook geen back-up. 

Acronis biedt dubbele back-up (double back-up). Eén back-up kan lokaal worden opgeslagen en een andere versie van je back-up kan veilig in de cloud worden opgeslagen. Voordat de back-up in de cloud wordt opgeslagen, zorgen wij ervoor dat elk bestand op jouw lokale apparaat wordt versleuteld (zodat niemand anders dan jij het bestand kan lezen). Dubbele back-up beschermt ook tegen ransomware, tegen een kwijtgeraakt apparaat, een defecte laptop of het overzetten van je bestanden van de oude laptop naar een nieuwe.

Cloud back-up is geen manier voor providers om aan jouw data te komen of om data onveilig op te slaan. Integendeel! Acronis investeert ieder jaar honderden miljoenen euro's om de cloud te beveiligen zodat alleen jij erbij kan. Zoveel geld kun jij nooit investeren in je eigen netwerk, harde schijf of back-up strategie. Door OOK lokaal encryptie toe te passen voordat je bestanden naar de cloud gaan, biedt de cloud gegarandeerd extra veiligheid.

3. Zorg voor een melding wanneer een geplande back-up mislukt of met fouten wordt gestopt.

Want tsja, je dacht dat je het goed geregeld had. Maar toen je de back-up nodig had, toen bleek er een fout te zijn opgetreden. Als je back-up mislukt of met een foutmelding wordt afgesloten, dan is dat het eerste wat je moet weten! Het belangrijkste is dat je een melding krijgt wanneer je back-up niet naar behoren kon worden uitgevoerd zodat je die fout kunt oplossen en kunt ingrijpen. Acronis zal precies dat doen. En het mooie is: Acronis draait altijd in de achtergrond. Je zult er niets van merken, maar juist zodra je informatie van Acronis nodig hebt, zal die informatie er zijn!

4. Zorg voor versiegeschiedenis. En sla je back-ups op in een beveiligd bestandsformaat.

Met versiegeschiedenis kun je ongelooflijk snelle back-ups maken. Bovendien heb je niet alleen een back-up van de huidige versie, maar ook van vorige versies. Vorige versies van je volledige PC (alle instellingen, programma's en bestanden die vorige week beschikbaar waren of gewoon terug naar de toestand van vorige maand) of gewoon een heleboel versies van dat ene specifieke bestand dat je vaak aan het bewerken bent. Versiegeschiedenis bespaart een hoop fysieke opslagruimte. En juist door het specifieke bestandsformaat van Acronis is het onmogelijk om de inhoud van de back-ups aan te passen! Hiermee is de integriteit van je bestanden gegarandeerd!

Back-up foutmelding
Back-up volgens vast schema

5. Implementeer een passend schema zodat je altijd de meest recente bestanden in je back-up hebt opgeslagen

Er zijn nog steeds mensen en bedrijven die hun back-ups handmatig maken. Met Acronis kun je een back-up gewoon laten starten wanneer je de computer opstart (of wanneer je hem uitschakelt). Bovendien kun je een schema toevoegen om ervoor te zorgen dat de back-ups ook worden uitgevoerd wanneer je computer altijd aan staat. En het mooiste is: je merkt er niets van. Acronis is zo ontworpen dat het geen invloed heeft op de prestaties van het apparaat. Acronis zorgt voor jouw back-ups, maar jij hebt de controle. Altijd.

Onderdeel van het schema is natuurlijk ook: controleren of je back-ups uitpakbaar zijn, of ze volledig zijn, of er bestanden IN je back-up beschadigd zijn en of er andere onregelmatigheden kunnen worden gevonden. Een gezondheidscontrole voor je bestanden! Ongezonde bestanden wil je uit je back-up halen, niet meenemen in je back-up waardoor je back-up ongezond wordt en je met beschadigde bestanden zit na een recovery.

Zorg voor de snelste en meest betrouwbare back-up software

Ben je ervan overtuigd dat het beter moet? Gebruik dan de beste back-up software van dit moment. En bedenk dit: goede software maakt niet direct goede back-ups. Goede back-ups maak je met goede software EN met de juiste instellingen. Met de Acronis set-up service van Licentie2GO zorgen wij ervoor dat de software geinstalleerd en geactiveerd wordt en dat al je instellingen op het maximale niveau staan ingesteld.
Of doe het zelf; koop Acronis Cyber Protect Home Office Advanced of Acronis Cyber Protect Home Office en zorg zelf voor de beste double-backup waarbij je bestanden lokaal en veilig in de cloud staan.