0
logo

In dit artikel:

    Sofie Bosma
    Sofie Bosma
    Ik ben Sofie Bosma en werk op de Marketing afdeling bij Licentie2GO.
    lees meer ⟶

    5 tips voor de beveiliging van jouw studentenlaptop


    Het nieuwe schooljaar is aanstaande! Vol goede moed begin jij aan je nieuwe schooljaar. Je gaat de collegebank weer in, je stoft je laptop af en maakt je klaar voor de nieuwe lessen. Het is een goed idee om alvast eens te kijken naar welke voorbereidingen jij alvast kunt treffen. Vanzelfsprekend bestel je op tijd de boeken. Maar heb je ook al eens nagedacht over een goede digitale voorbereiding en hoe je online veilig het nieuwe school/studiejaar in kan gaan? Wij geven je graag enkele tips!

    Tip 1: Gebruik een pincode of wachtwoord op je gebruikersaccount:

    Ik hoor je al denken: “Dat snap ik zelf ook wel!”.

    We benoemen het toch, omdat we vaker zien dat mensen geen wachtwoord hebben ingesteld op hun computer. Dit is levert enorm risico op.

    Mocht iemand jouw computer in handen krijgen kan hij bij al je bestanden, foto’s en mails. Dat wil je toch niet?

    Stel ook direct even dat wanneer je even weg loopt van je laptop, deze automatisch vergrendelt wordt. Wel zo veilig en gevaar zit vaak in een klein hoekje!

    Op de uitlegpagina van Microsoft staat precies hoe je dit snel en eenvoudig instelt.

    Tip 2:  Controleer op updates en stel automatisch updaten in:

    Jouw besturingssysteem brengt regelmatig updates uit om functies toe te voegen, te verbeteren, of om kwetsbaarheden in de software te herstellen. Zorg er daarom voor dat jouw laptop zo snel mogelijk draaien op de meest nieuwe versie.

    Gelukkig staat automatisch updaten voor de meeste besturingssystemen standaard aan zodat je continu voorzien bent van de laatste updates. Houd er echter rekening mee dat jouw apparaat hiervoor wel ‘aan’ moet staan.

    Na een lange (zomer)vakantie is het dus belangrijk om je laptop even helemaal te laten bijwerken voor een verse start. Zet deze een week van tevoren alvast een keer aan en laat alle beschikbare updates installeren in de loop van die dag.  Zo kan je direct veilig je schooljaar starten!

    Microsoft heeft ook hier een uitlegpagina over geschreven. Gebruik je Windows op je Mac of Macbook? Ook dan moet je natuurlijk je laptop goed beveiligen.

    Tip 3: Maak regelmatig een back-up:

    Mijn computer is gecrasht, al mijn bestanden zijn weg! HELP!!!

    Laptops zijn mooie machines, maar hebben af en toe ook een eigen wil. Je harde schijf gaat vroeg of laat een keer kapot of bij een onvoorziene actie crasht je laptop. Zorg er voor dat je periodiek een back-up uitvoert en je hoeft je nooit meer zorgen te maken!

    Laptop gecrasht? Geen probleem! Je zet eenvoudig jouw backup terug en alle bestanden zijn weer aanwezig.

    Kies bijvoorbeeld voor Acronis Cyber Protect Home Office. Acronis zal het werk voor jou doen. Stel in wanneer, hoe laat en welke bestanden je in de backup wenst en Acronis doet de rest.

    Heb je de beschikking over een Microsoft 365 licentie, sla dan jouw bestanden standaard op in One-Drive. In dit geval heb je overal toegang tot je bestanden. Je krijgt 1Tb ter beschikking. Ruimte zat dus!

    Tip 4: Gebruik VPN om anoniem te blijven

    Helaas is het de hedendaagse realiteit. Vanachter jouw vertrouwde apparaat in een vertrouwde school kan je ongewild anderen toegang geven tot jouw meest belangrijke informatie. En je kunt zelf ook de toegang verliezen!

    Vooral als je connectie maakt met een openbaar netwerk, loop je een groter risico. Juist op dat soort netwerken heb je de beveiliging zelf niet in de hand. Een kopie maken van alle gegevens die je verstuurd via het netwerk is met een paar klikken ingesteld door de wifi-eigenaar. Voor je het weet zijn je bankgegevens gestolen, worden je gegevens gebruikt voor identiteitsfraude of gaan er andere zaken mis.

    Op openbare plekken zien we dat er veel “fake networks” opgezet worden met als enige doel om persoonsgegevens te stelen. Op die plekken is het goed om een VPN te gebruiken met een automatische start of een kill switch functie. Alle VPN providers kunnen je bescherming bieden op publieke netwerken.

    Een ‘virtual private network’ (VPN) is de oplossing hiervoor. Dit is software voor je laptop die zorgt voor een veilige verbinding tussen jouw apparaat en het internet. Deze stuurt jouw data via een veilige verbinding naar een externe zender, vanaf deze zender gaat jouw data weer naar het internet. Hierdoor kun je dus veilig het internet op. Dit is vooral handig als je op een open netwerk aan het surfen bent, bijvoorbeeld bij op school, in een treinstation of in de bibliotheek.

    Zie ook ons andere artikel; 6 redenen om een VPN te gebruiken.

    Tip 5: Gebruik een goed beveiligingspakket

    Eerlijk is eerlijk, de op je laptop loerende gevaren zijn toch met name digitaal van aard. De belangrijkste tip om je laptop te beveiligen is daarom het gebruik van een goede beveiligingssoftware!

    Beveiligingssoftware bevat functies die je beschermen tegen allerlei soorten online dreigingen, zoals spam, malware, phising en ransomware. Het beschermt tegen e-mails waar jij niet om hebt gevraagd hebt en die jij ook niet wil ontvangen.

    Zorg naast deze bescherming ook voor een goede firewall. Een firewall is de digitale muur tussen het internet en jouw apparaat. De firewall detecteert alles wat van buitenaf naar je laptop wil en zal proberen alles tegen te houden wat onbetrouwbaar is. Op die manier wordt volledig voorkomen dat er gevaren kunnen door dringen tot jouw laptop. 

    Bekijk ook onze totale beveilgingsoplossingen.

    Laat een reactie achter

    Log in of register om te bekijken