Dit artikel gaat over fotobewerking. Zoek je een fotomanager voor het beheren van foto's en het uitvoeren van eenvoudige aanpassingen? Kijk dan eens naar onze vergelijking van de meest populaire fotomanagers: Lightroom vs Aftershot.

Foto's bewerken: Adobe Photoshop CC & Corel Paintshop PRO 2022 vergeleken

Veel overeenkomsten en een paar verschillen.

Adobe Photoshop CC en Corel Paintshop Pro 2022, het zijn alle twee uitmuntende programma’s voor wie het bewerken van foto’s naar een hoger niveau wil tillen. De programma’s hebben erg veel overeenkomsten. Maar er zijn ook verschillen. Op deze pagina zetten we de belangrijkste overeenkomsten en verschillen op een rijtje.

Met deze informatie hopen we je te kunnen helpen de juiste keus te maken. Een foute keus is er eigenlijk niet, maar er is vast 1 van de 2 programma’s die beter bij je past. We gaan niet te uitvoerig in op alle overeenkomsten en verschillen maar een paar belangrijke punten kaarten we wel even aan.

Daar gaat ie dan.

Als we de 2 programma’s naast elkaar leggen dan valt al vrij snel op dat ze erg veel overeenkomsten hebben. Ze willen alle twee beginners en gevorderden de kans geven de werkruimte te gebruiken die bij je past:


En dat is handig. Als beginner kun je je langzaam vertrouwd maken met het programma, zonder dat je overdonderd wordt door alle opties en gevorderden vinden snel het juiste gereedschap waar ze mee aan de slag willen.

Maar er zijn nog veel meer overeenkomsten.

Werken met (aanpassings)lagen, laagmaskers, kleurenpalletten, effecten, batchverwerking, selectiegereedschappen als het toverstafje en de lasso, historie… ze hebben het alle twee. Het lijkt wel alsof ze bij elkaar afgekeken hebben. Mocht je een keer overstappen van het ene programma naar het andere dan zullen deze functies je al snel bekend voorkomen.


Hoe maak je dan de juiste keus?

Nou, er zijn een paar verschillen, en die kunnen wel eens de doorslag geven bij het maken van jouw keus. Want wat PaintShop Pro 2022 heeft (en Photoshop CC niet) is de fotobeheerder:

placeholder

Hiermee kun je op zoek naar de map met foto’s waar je mee aan de slag wil en je ziet rechts meteen heel veel informatie over de foto die je aanklikt. Erg handig.


Standaard beschikken beide programma’s over een breed scala aan effecten:


Deze effecten vereisen vaak wat oefening om ze goed toe te kunnen passen.  Paintshop Pro 2022 maakt het de gebruiker al wat makkelijker. Paintshop Pro 2022 heeft al vrij veel kant en klare effecten die je foto’s al snel een compleet andere uitstraling geven. Met een beetje tekst erbij werd deze foto heel eenvoudig een beetje grappig.

placeholder

Het tekstballonnetje was ook eenvoudig toe te voegen.

 

Photoshop CC heeft dit soort kant en klare effecten niet. Photoshop CC richt zich meer op de creatieveling die zelf op zoek gaat naar de juiste handelingen om de foto’s te bewerken tot unieke kunstwerken in plaats van gebruik te maken van een kant en klaar effect.

Overigens kunnen beide programma’s omgaan met plugins van derden. Veel bedrijven maken hun eigen plugins met de meest mooie effecten waarmee je, ook in Photoshop CC, snel tot een verrassend resultaat kunt komen.

Beide programma’s hebben ook de optie om tekst toe te voegen.

Photoshop CC doet dat beduidend beter dan Paintshop Pro 2022. Daar waar de mogelijkheden bij PaintShop Pro 2022 vrij beperkt zijn heb je bij Photoshop CC meer mogelijkheden zoals bijvoorbeeld tekst op verschillende manieren vervormen en een hele alinea aan tekst toevoegen met alle mogelijkheden die bij een alinea horen.


Er zijn nog een paar verschillen tussen de 2 programma’s.

Adobe Photoshop CC biedt de mogelijkheid om (zeer eenvoudige) animaties te maken. Met Corel Paintshop Pro 2022 kan dat niet.

Corel Paintshop Pro 2022 is een eenmalige aanschaf. Je koopt het 1 keer, je zit dus niet vast aan een abonnement. Als er een nieuwe versie uitkomt zul je die opnieuw moeten kopen. Voordeel: je betaalt maar 1 keer.

Adobe Photoshop CC is een abonnementsversie. Je betaalt ieder jaar voor een verlenging van je abonnement. Dat heeft als voordeel dat je regelmatig updates krijgt die verbeteringen en nieuwe mogelijkheden met zich mee kunnen brengen.

Ook biedt Adobe Photoshop CC meer mogelijkheden om eenvoudig foto’s te delen met anderen. Aangezien Photoshop CC helemaal gebaseerd is op samenwerken vanuit de cloud zijn de foto’s die je in de cloud zet op alle apparaten te benaderen. Je kunt hiervoor kiezen tussen 20 gig cloudopslag en 1TB aan cloudopslag. Dit zit allemaal, samen met Lightroom CC en Lightroom Classic, in het Photography Plan.

De verschillen – Welk programma past het beste bij je? 

De verschillen tussen Adobe Photoshop CC en Corel Paintshop Pro 2022 zijn vrij klein. De programma’s zien er ten opzichte van elkaar verschillend uit maar de meeste functionaliteiten zijn in beide versies op een vergelijkbare manier aanwezig. De kleine verschillen als de fotobeheerder en kant en klare effecten in Corel Paintshop Pro 2022 zijn interessant maar daar zet Adobe Photoshop CC weer meer tekst mogelijkheden en Cloud-service tegenover. Het is aan jou om te bepalen wat je het belangrijkste vindt.

Beide programma’s komen in meerdere talen zoals bv Nederlands, Engels, Duits en Frans.

Het kostenplaatje. 

Bij Adobe betaal je jaarlijks voor je software. Maar daar krijg je ook een hele hoop voor terug. Met Paintshop Pro 2022 kan het zelfs zo zijn dat je opnieuw moet aankopen als je een nieuwe camera koopt.  

Valt er te besparen op de prijs? Jazeker, koop Lightroom en Photoshop van Adobe in 1 licentie via het photography plan. Daarmee bespaar je aanzienlijk op de kosten. Wil je Corel Paintshop Pro 2022 en Corel AfterShot Pro 3 samen kopen om meer bewerkingsmogelijkheden te hebben dan bestaat daar de bundel PaintShop PRO Ultimate voor. Deze uitgebreide bundel bevat niet alleen Corel Paintshop Pro 2022 en Corel AfterShot Pro 3  maar ook andere grafische pareltjes als GRFX Studio, PhotoMirage Express en Painter Essentials. Wel moet gezegd worden dat Corel per definitie al wat goedkoper is door zijn eenmalige aankoop*.  

Licentiestructuur Adobe Photography Plan Adobe Paintshop PRO Ultimate
Licentietype jaarabonnement Eenmalige aankoop
Prijsklasse Premium
(door het abonnement)
Betaalbaar
(door eenmalige aankoop)
Aantal installaties 2 computers 1 computer
Software updates inbegrepen
Cloud service
Ook voor Android en iPhone
Support voor nieuwe camera’s inbegrepen *
Aankoopmogelijkheid Photography plan
Combinatie Photoshop + Lightroom.
Paintshop PRO Ultimate
Combinatie Aftershot & Paintshop PRO.
Stand-alone
Alleen de fotobewerkingssoftware.
 

* Corel werkt met vaste versies. Dat betekent dat je goed moet controleren of jouw camera ondersteunt wordt. Is dat nu zo, dan blijft dat zo! Echter, koop je een nieuwe camera dan is het niet gegarandeerd dat die camera met Corel AfterShot 3 gaat werken. Corel zal daarvoor de software moeten updaten zodat ook de nieuwste camera's ondersteund worden. Maar of dat wel gebeurt (en wanneer dat gebeurt) en of jouw nieuwe camera daarbij zit valt niet te voorspellen. Er is kans dat je dan de nieuwste versie van Corel Aftershot moeten aankopen en dan importeer je simpel alle bestaande foto’s, albums en instellingen naar Corel Aftershot 4 (zodra die versie beschikbaar is).